Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η αρχιτεκτονική που δεν θα κάνουμε



Έχει ο κόσμος  ανάγκη την αρχιτεκτονική ως επάγγελμα;
Εδώ όλοι οι αρχιτέκτονες απαντάμε με μια φωνή.
Πως είναι δυνατόν να μην την έχει ανάγκη, εμείς είμαστε αυτοί που σπουδάζουμε πέντε τουλάχιστον χρόνια, έτσι ώστε να βγούμε στην κοινωνία και να φτιάξουμε τα  τέλεια κτίρια ξέροντας τι είναι καλό και «πως πρέπει να ζει» ο καθένας.
Μπορούμε να σχεδιάσουμε από κοτέτσι μέχρι διαστημόπλοιο, μπορούμε να υπογράψουμε στατικά, να κάνουμε τοπογραφικά, να ζωγραφίσουμε, να χαράξουμε, να φτιάξουμε πόλεις όμορφες με ποδηλατοδρόμους και δέντρα παντού …
Καλά … ας δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

του Γεωργίου Γούλια αρχιτέκτονα μηχανικού


Ακόμα και σήμερα σπάνια θα βρεις κάποιον άνθρωπο, οποιουδήποτε μορφωτικού επιπέδου, που πραγματικά ξέρει τι κάνουμε, παρόλα αυτά και εμείς μετά την σχολή μας πρέπει να φάμε πολλά ψωμιά μέχρι να καταλάβουμε το ίδιο.
Άρα μάλλον εμείς ερχόμαστε ως σωτήρες  να διακηρύξουμε, ότι δεν έχει σημασία αν ξέρεις ή όχι τι κάνει ο αρχιτέκτονας, αυτό που εν τέλει έχει σημασία, είναι ότι αυτό που κάνουμε, είναι καλό για τον κόσμο και ότι όσο πιο πολύ μας ακούν, τόσο πιο όμορφη θα γίνετε η ζωή τους.

Ο αρχιτέκτονας όμως δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό σε μια οικοδομή, όπως υποχρεωτικός δεν είναι ούτε ο πολιτικός μηχανικός, ούτε ο τοπογράφος μηχανικός, ούτε ο μηχανολόγος μηχανικός, όλοι πάνω κάτω έχουμε δικαίωμα να υπογράψουμε μελέτες του βασικού γνωστικού αντικειμένου άλλου μηχανικού.

Η άγνοια του κόσμου για το τι είναι ακριβώς η αρχιτεκτονική, δεν μας κάνει σωτήρες,  αλλά μας ωθεί να μεταλλαχτούμε σε υπερμηχανικούς ,  καθώς προσπαθούμε να  σπουδάσουμε , πλέον στην πράξη και στην «πιάτσα»  όλα  τα υπόλοιπα επαγγέλματα του πολυτεχνείου, να γίνουμε οι καλύτεροι νομικοί σύμβουλοι , οι καλύτεροι συμβολαιογράφοι,  οι καλύτεροι μάστορες  και όλα αυτά στην καλύτερη τιμή.
Είναι δυνατόν…
σίγουρα…
το μόνο πρόβλημα είναι ότι είμαστε στην Ελλάδα και ότι ο μέσος όρος ζωής είναι γύρω στα 80 χρόνια!

Έχει ο κόσμος  ανάγκη  τον διαχωρισμό του μηχανικού σε ξεχωριστά  επαγγέλματα;
Όχι. Ο κόσμος  έτσι και αλλιώς δεν είναι υποχρεωμένος να τα ξέρει αυτά τα θέματα.
Αν ο καρδιοχειρουργός μπορούσε να γράψει συνταγές για γυαλιά μυωπίας ο κόσμος θα πήγαινε να του γράψει.
Φαίνεται τόσο λογικό ο κάθε μηχανικός να ασχολείται με τον τομέα του όσο και κάθε γιατρός να ασχολείται με την ειδικότητα του και αυτό δεν λέγεται απλά και μόνο γιατί είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε για το κοινό καλό, λέγεται γιατί θεωρώ αδιανόητο να προχωρήσουμε και να εξελίξουμε την οποιαδήποτε σοβαρή αρχιτεκτονική αν δεν είμαστε εμείς αυτοί που την εφαρμόζουν και το ίδιο ισχύει για τα στατικά των πολιτικών μηχανικών, τις αποτυπώσεις τοπογράφων της μηχανολογικές μελέτες των μηχανολόγων…

Έχουν άραγε τόση δύναμη οι μηχανικοί;
Με τέτοιους υπερμηχανικούς  που έχουμε στην Ελλάδα θα πίστευε κανείς ότι έχουν απίστευτη δύναμη. Το κράτος τους έχει δώσει τόσα δικαιώματα που τους εμπιστεύεται απόλυτα.
Μάλλον όχι ..
Αφού η κάθε μελέτη πρέπει να περάσει από τα χέρια των θεών /πολεοδόμων, οι οποίοι θα πουν στους «συναδέλφους» τους μηχανικούς τι πρέπει να αλλάξουν, σύμφωνα με μια βιβλιοθήκη νόμους, εγκυκλίους, αποφάσεις, διατάγματα και μέσα από την «ελληνική πατέντα» της  προσωπικής ερμηνείας τον πολεοδομικών διατάξεων.

Σε αυτό το στάδιο, η οποιαδήποτε «αρχιτεκτονική» βρισκόταν κρυμμένη  στα σχέδια,  πάει περίπατο. Όποιος έχει μια κάποια εμπειρία προσπαθεί να μην δείξει τίποτα αρχιτεκτονικό διότι ξέρει ότι όσο πιο απλό και ευκολοχώνευτο είναι ένα σχέδιο τόσο πιο γρήγορα θα κάνει την δουλειά του, η οποία δουλειά του στην προκειμένη είναι  απλά να βγάλει την άδεια  και μετά βλέπουμε !
Άρα μέχρι την φάση που έχει εκδοθεί η άδεια μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα αρχιτέκτονα ή έστω κάποιο αρχιτεκτονικό στοιχείο .

Στην συνέχεια, αν αυτός που χτίζει την οικοδομή  είναι κατασκευαστής υπάρχει και μια περίπτωση να φωνάξει κάποιον αρχιτέκτονα (πρέπει να πουλήσει κιόλας) για να διαμορφώσει  ανύπαρκτες όψεις και χαώδεις εσωτερικούς χώρους  με γνώμονα το τι «φοριέται σήμερα».
Αν είναι ιδιοκτήτης το πιο πιθανό είναι να μην θέλει καν τον οποιοδήποτε μηχανικό κοντά στην οικοδομή, έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει ότι παρανομία του έρθει στο κεφάλι και του πραγματοποιήσουν οι μάστορες, γιατί έχουμε και αυτό στην Ελλάδα το «εγώ ξέρω καλύτερα».

Οπότε ερχόμαστε στο συμπέρασμα.

Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε σοβαρή αρχιτεκτονική  όσο το κράτος αφήνει τον κόσμο στην τύχη να αποφασίσει πια ειδικότητα μηχανικού θα  κάνει τις μελέτες.
Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε σοβαρή αρχιτεκτονική  όσο ο κάθε ιδιοκτήτης/κατασκευαστής  μπορεί να αναλαμβάνει παρέα με τους μάστορες του την κατασκευή κτιρίων.
Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε σοβαρή αρχιτεκτονική όσο υπάρχει η πολεοδομία και η νομοθεσία, με την σημερινή της μορφή, εξευτελίζοντας κάθε επιστημονική μας ιδιότητα και μετατρέποντας μας  από  μηχανικούς σε δικηγόρους.

Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε σοβαρή αρχιτεκτονική αν παραδώσουμε την σκέψη μας  και αν αφήσουμε το μυαλό μας να μουχλιάσει .
Ο καθένας μας οφείλει να δίνει λύσεις…
Και μαζί οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε τις καλύτερες…




1 σχόλιο:

  1. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΑΛΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ..
    ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΟΡΨΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ -ΑΠΟΨΕΙΣ
    1.Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΧΟΠΕΔΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ.Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ.ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΔΥΝΑΜΗ,ΕΠΙΣΤΗΜΟΣΥΝΗ,ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΕΥΘΕΙΝΕΙ ΣΕ ΡΟΛΟΥΣ ΑΠΛΑ ΔΙΕΚΠΑΙΡΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΦΟΡΟΕΙΣΠΑΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΕΝΩ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ "ΠΡΑΣΙΝΑ" PROJECT,ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ,ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ FAST TRUCK ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΗΝ "ΔΙΑΣΗΜΩΝ" ΞΕΝΩΝ - "ΦΩΣΤΗΡΩΝ" ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.
    ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΜΠΑΚΑΛΗ" ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΠΑΧΑΛΟ,ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΑ.ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ..ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ..
    2. ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ..ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ...ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΤΕΛΙΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ!!
    3.Η ΚΑΘΕ ΜΟΝΑΔΑ,ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ,ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ,ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ,ΑΣ ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ.
    ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΩΠΟ.
    ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ,ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ,ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ,ΣΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ.
    ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΟΣΗ ΣΚΕΨΕΩΝ ΙΔΕΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΙΓΜΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ.
    ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ..
    4.ΤΕΘΗΚΕ ΕΝΤΟΝΑ ΣΤΟ 11 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
    ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
    ΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
    ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥΣ.


    ΜΑΡΚΟ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗΣ αρχιτέκτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή