Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Green design festival στο Σύνταγμα

Do you see green έξω από τη Βουλή? Δεν είναι φωτομοντάζ είναι το green design festival στο Σύνταγμα.

Το green design festival με μότο του το “I see green” (φανταζόμαστε από χιούμορ, αφού θυμίζει το “I see dead people” -μάλλον επειδή και το πράσινο φάντασμα είναι στην πόλη μας), γίνεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις στις κεντρικές πλατείες της, καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα σε δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και animation. Η κεντρική εγκατάσταση βρίσκεται στο Σύνταγμα και ονομάζεται Ecomuseum. Πρόκειται για μια ανακυκλούμενη κατασκευή, που περιλαμβάνει διάφορους χώρους για το κοινό και εκθέματα αρχιτεκτόνων και designers με προτάσεις τους για έναν φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο ζωής μέσα στην Αθήνα.

Οι φυτικές προτάσεις που εισάγει το Ecomuseum προκαλούν το ενδιαφέρον και δίνουν ιδέες για το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το αστικό πράσινο. Οι συνθέσεις από αναρριχόμενα, ο τοίχος με τα τσουβάλια που περιέχουν χώμα και φυτά, το «φυτεμένο δώμα», ο μεσογειακός κήπος από εδώδιμα είδη και οι προτάσεις για πράσινες οάσεις στο κέντρο της πόλης δίνουν πραγματικά μια άλλη διάσταση στην πλατεία Συντάγματος.


Από την άλλη η ίδια η κατασκευή από μακριά μοιάζει εσωστρεφής, καθώς ο περαστικός βλέπει ένα ξύλινο τείχος να απλώνεται μπροστά του. Ενώ όμως δεν συνδιαλέγεται καθόλου με την πλατεία, την ίδια στιγμή η κατασκευή «αναγκάζει» όλον τον κόσμο που διασχίζει το Σύνταγμα να περάσει από μέσα της, προκαλώντας τον έτσι να ρίξει κλεφτές ματιές και να περιτριγυρίσει στους χώρους της.


Πέρα από τα εκθέματα που είναι ενδιαφέροντα και καλοφτιαγμένα, εντυπωσιακοί είναι οι ίδιοι οι χώρου του Ecomuseum που εισάγουν στην πόλη μια άλλη κλίμακα, σχεδόν κατοικίας,  πράγμα που σου δίνει ιδέες για το πώς μπορείς να οικειοποιηθείς τους χώρους της. Σε αυτή τη λογική έχει διαμορφωθεί ένας χώρος βιβλιοθήκης με καθίσματα διαβάσματος και ένα αμφιθεατράκι, που εισάγει μια ιδιαίτερη τοπογραφία στην επίπεδη πλατεία. Πρόκειται για ένα επικλινές επίπεδο με ξύλινα παγκάκια καλυμμένο από γκαζόν, που «βλέπει» σε μια σκηνή, η όποια παίρνει ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που βρίσκονται στην πράσινη σκεπή.


Τελικά το green design festival εκτός από το ότι μας έκανε να δούμε πράσινο, κατάφερε να δημιουργήσει δημόσιο χώρο και να προτείνει χρήσεις σε μια πόλη, όπου οι κάτοικοι στον ελεύθερο τους χρόνο μόνο καφέδες μπορούν να πιουν.
 Κάτι αυτό, κάτι το φεστιβάλ θεάτρου δρόμου που γινόταν αυτές τις μέρες στην πόλη, κάτι οι ποδηλατοπορείες στο Μοναστηράκι, προκαλούν την παράτολμη σκέψη πως ίσως γινόμαστε σιγά-σιγά ευρωπαϊκή πόλη. Φεστιβάλ είναι θα περάσουν, λέτε όμως όλα αυτά να μας γίνουν συνήθεια;

To green design festival θα διαρκέσει ως την Κυριακή, το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Το Green είναι πολύ πιασάτο πολύ της μόδας ιδιαίτερα τώρα που θα ακολουθήσουν και άλλες "αναπλάσεις".

    Απόσπασμα δημοσιευθέντος άρθρου 2604 18/10/10 στο Δελτίο του ΤΕΕ σχετικά με την 'Ημιτελή Δαπανηρή Κακότεχνη Ανάπλαση" του κεντρικού Πεδίου του Αρεως των Αθηνών.

    13. - Πως επιτυγχάνεται ο δηλωθής σεβασμός στο ιστορικό δίκτυο μνημείων του πάρκου μας, αφού εν μέσω μαρμαροστρώσεων, τοιχίων μπετόν και περιφράξεων στο δασικό προαύλιο του Green Park της οδού Μαυροματαίων, έχει προβλεφθεί η δημιουργία νυκτερινού διασκεδαστηρίου,
    ( αντί τιμήματος 25.000 ευρώ μηνιαίως !), 10 μ απο το μνημείο του Ν.Μπότσαρη. Νυκτερινό κέντρο, το οποίο αδιαμφισβήτητα θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις αντικειμενικές - αγοραστικές αξίες των ακινήτων. Πως επιτυγχάνεται η συγκεκριμένη περιβαλλοντική ευαισθησία, αφού το ¼ της δασικότητας του πάρκου των 235 στρεμμ.
    ( γνωμάτευση δασολόγου – περιβαντολόγου), σύμφωνα με τα σχέδια Μελέτης Εφαρμογής θα έχει εξ αιτίας των δομικών σφραγίσεων γής – εδάφους, συρρικνωθεί, προφανέστατα με συνέπεια τον περιορισμό της χρηστικότητας απο τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, σύμφωνα και με το άρθρο 8 παρ.1 της ΕΣΔΑ.
    Σκόπιμα ή ΟΧΙ παρελήφθη ο ευκόλως εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος, μη ευνοοούμενος όρος : Αναδάσωση - Αναδασωτέο.
    Έγινε κατάχρηση της ανυπαρξίας του όρου, κατά την άποψη μας και Μαρμαροστρώθηκε - Σκυροστρώθηκε - Σκυροδετήθηκε - Τσιμεντοστρώθηκε μεγάλο μέρος του ερμητικά περιφραγμένου πάρκου εδώ και 2 έτη, κατά απόκλιση των νομολογιών ΣτΕ, Δικαστήριο το οποίο θεωρεί « ότι προκύπτει ως καταδικαστέα η παράλειψη επανόρθωσης τυχών βλαβών και ελλείψεων της Δασικής υφής του πάρκου ( ΣτΕ 677/2010 )» , σε διάσταση των απανταχού διακηρύξεων - δηλώσεων στα ΜΜΕ, προφανέστατα με αποτέλεσμα την Συρρίκνωση της Δασοκαλύψεως.
    -Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής έκτασης των 235 Στρεμ.; Από τόν ίδιο τον συντάξαντα αρχιτέκτονα μηχ. καθώς επίσης και από Δασολόγο Περιβαντολόγο, κατόπιν εμπεριστατωμένης αντιπαραβολής του τοπογραφικού σχεδίου με το φυτοτεχνικό της μελέτης εφαρμογής. Έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και του Συν.τ.Π επιβεβαίωσαν για τον συγκεκριμένο ¨Ελεύθερο Χώρο¨ του Π.Α τον χαρακτηρισμό ¨δασική -αναδασωτέα έκταση¨ ο δε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρεσιών.
    Εν κατακλείδι μέχρι τη σήμερον ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αναδείξουμε το εύρος τής περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» - ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ…………. ( 5,5 -6,000 κυβ.μέτρων ) στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού - Ιστορικού - Κοινόχρηστου Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com
    http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews
    www.asda.gr/elxoroi. Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή