Τα εγκαίνια του πάρκου έγιναν πριν λίγες μέρες. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, άλλα ένα μεγάλο κομμάτι του άνοιξε στο κοινό, και μπορεί κανείς να το διασχίσει από την Ευελπίδων ως το άγαλμα του Κωνσταντίνου. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό: όλη η άσφαλτος που υπήρχε στρωμένη στους δρόμους και τα πλατώματα έχει αφαιρεθεί, και στη θέση της έχουν μπει κυβόλιθοι και πατημένο χώμα.
Για την ακρίβεια η κεντρική πορεία είναι στρωμένη με μαρμάρινους κυβόλιθους, στη συνέχεια οι παράπλευρες έχουν κυβόλιθο με μεγάλο αρμολόγημα και τέλος τα μικρότερα δρομάκια είναι στρωμένα με πατημένο χώμα. Διατηρήθηκαν δηλαδή οι χαράξεις του πάρκου και άλλαξαν εξ ολοκλήρου τα υλικά. Δεν υπάρχουν πια διαφορές επιπέδων, ρείθρα και άλλα στοιχεία ανάμεσα στην ζώνη της κίνησης και τη ζώνη πρασίνου: πλέον βρίσκονται στην ίδια στάθμη και έτσι ο πεζός έχει άμεση σχέση με το φυσικό περιβάλλον.
Ακόμα και ο κεντρικός χώρος με το σιντριβάνι χαρακτηρίζεται από αυτή την αμεσότητα, αφού πλέον ο πεζός μπορεί να περάσει μέσα από τους πίδακες νερού, σε ένα σημείο αλληλεπίδρασης που σίγουρα τα παιδιά θα λατρέψουν. Αυτό το κυκλικό πλάτωμα προηγουμένως είχε περιμετρική κίνηση και στη συνέχεια καγκελάκια, φύτευση και στο κέντρο ένα σιντριβάνι με βραχάκια, που μόνο οπτική σχέση μπορούσε να έχει ο περαστικός. Παράλληλα φυτεύθηκε με νέα φυτά και λουλούδια, και προστέθηκαν πολλά φωτιστικά στοιχεία.
Το πάρκο έτσι ανταποκρίνεται σε όλο το φάσμα των χρηστών του: τα παιδιά έχουν χώρους για να παίξουν, τα καροτσάκια έχουν ασφαλή δρομάκια για να κυλήσουν, οι αθλητές έχουν διαδρομές με πατημένο χώμα (που ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς) που μπορούν να τρέξουν, οι μεγαλύτεροι και ηλικιωμένοι χώρους σκιασμένους που μπορούν να ξαποστάσουν, να παίξουν σκάκι και τάβλι όπως παλιότερα και να διαβάσουν ένα βιβλίο. Όλα αυτά δεν τα φαντάζομαι, τα είδα ήδη να συμβαίνουν τις πρώτες μέρες που άνοιξε το πάρκο!
Παράλληλα δόθηκε και μία απάντηση σε αυτούς που εμπόδιζαν την συνεχή πορεία των έργων της ανάπλασης. Αφού βέβαια κατάφεραν με τις αλλεπάλληλες προσφυγές τους στο δικαστήριο να σταματήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εργασίες και να αφαιρέσουν από τα σχέδια το skatepark, που είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη. Υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου σκληρά δάπεδα, περιοχές στάσης πλακοστρωμένες, παραμόνο δέντρα και χώμα. Σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω καθόλου αν θα μπορούσαν να υπάρχουν όλοι οι παραπάνω χρήστες, ακόμα και οι ίδιοι που αντιδρούσαν τόσο έντονα δεν ξέρω αν θα ήταν σε θέση να περνάνε από το πάρκο. Θα πρότεινα σε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε να ζήσουν στο δάσος, να μην έχουν καθόλου πλακοστρώσεις, και να είμαστε κι εμείς ήσυχοι.
Επιστρέφοντας στον χώρο του πάρκου, θα αναφέρω και μερικά ακόμα σημεία που μου τράβηξαν την προσοχή: η περιοχή με την σπείρα, πράγματι πήρε μία νέα μορφή, με το στοιχείο νερού που ακολουθεί την χάραξη της, και την στενή πέργκολα. Διαμορφώνεται ένα ενδιαφέρον χωρικό σενάριο, αρκετά ειδυλλιακό, όμως μπερδεύεται με τις αναλογίες των στοιχείων, και τις γέφυρες που περνάνε εγκάρσια στη σπείρα διαταράσσοντας λίγο την καθαρή μορφή της.
Άλλο ένα σημείο με έβαλε σε σκέψεις για τον σχεδιασμό του: το πάρκο πάντα είχε δεξιά και αριστερά από τη ζώνη της κίνησης τα παγκάκια. Αυτό έμεινε το ίδιο και αναρωτιόμουνα αν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, ίσως με περισσότερο ενδιαφέρον για τις ζώνες στάσης. Το παγκάκι μπροστά ακριβώς από τις πορείες φαίνεται λίγο αμήχανο, και δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε αυτούς που κάθονται. Κάποια ίσως θα μπορούσαν να μπουν κάθετα στην κίνηση, ή να διαμορφωθούν μεγαλύτερα καθιστικά στοιχεία.
Σαν μου έλειπαν δηλαδή λίγο οι πινελιές ενός καλού αρχιτέκτονα τοπίου, που θα επαναπροσδιόριζε με νέους όρους τις υπάρχουσες ζώνες. Οι αναθέσεις για τη μελέτη εφαρμογής μετά το γενικό σχέδιο του γραφείου του Τομπάζη, ίσως να μην έγινε με τον πιο αξιοκρατικό τρόπο σε γραφεία που θα έπρεπε να είχαν αυτές τις ικανότητες.
Το πάρκο άλλαξε πραγματικά, με πολλά θετικά στοιχεία ειδικά στα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά και την κάλυψη στις απαιτήσεις των χρηστών του. Κάποια σημεία θα μπορούσαν να είχαν σχεδιαστεί και καλύτερα, ίσως μπορεί να είναι μάθημα για κάποια άλλη ανάπλαση. Τώρα μένει να φανεί η σωστή διαχείριση του, η συντήρηση και ο καθαρισμός του άλλα και ο σεβασμός από εμάς τους χρήστες του. Ελπίζω να περάσετε ακόμα κι αν δεν είναι ο δρόμος σας και να δείτε και από μόνοι σας αυτή την ευχάριστη αλλαγή!
Διαβάστε ακόμα:
Ελάτε στο πάρκο βόλτα (πεδίο του Άρεως)
Διαβάστε ακόμα:
Ελάτε στο πάρκο βόλτα (πεδίο του Άρεως)
sweet athens!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία παρουσίαση. Πήγα πράγματι στο πάρκο και είναι έτσι όπως τα περιγράφετε. Χρειάζεται τη φροντίδα μας και τη συνείδηση μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ρε παιδί μου. Καλά τα λες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πάνε στο δάσος και στα λιβάδια με τις
αγελάδες.
Και σε μας, μας αρέσει το πράσινο, αλλά με
χρήσεις, διαμορφωμένο, σχεδιασμένο...
Άξιος ο μισθός σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως να βάζατε και τα ονόματα σας για να έχουμε τη χαρά να σας γνωρίζουμε καλύτερα ?
Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη διαφημιζόταν το Πεδίον του Αρεως ως "Παράδεισος στις μακέτες" (τυχαίος ο τίτλος;;)και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι "ιδίοις όμμασι" πραγματοποιήθηκε εν "κρυπτώ & παραβύστω" εδώ και 3 έτη(αποκλειστικά χωματουργικές-οικοδομικές εργασίες), Σφράγιση γής - ενταφιασμός δομικών υλικών, μαρμαροκυβολιθοστρώσεων, στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα Beton-arme, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να αφαιρέσουμε απο τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης), δηλαδή 230-60=170 στρέμμ.....και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε που τοποθετήθηκαν, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000φυτ./170στρεμ.= 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, που επικαλούνται!!!!!
Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ 1 στρέμμα = με 1000 τετρ.μέτρα. Τουτέστιν ομιλούμε χονδρικά γιά περίπου 2 φυτεύσεις που να εμπεριέχουν και φύτευση δένδρου σέ κάθε..................................τετραγωνικό μέτρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Παράδεισος στις μακέτες"
ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ
Κ. Πολύκαρπε νομίζω ότι υπερβάλλετε. Λέτε για σφράγιση γής και ενταφιασμό, όταν υπάρχει πατημένο χώμα εκεί που πριν υπήρχε άσφαλτος? Όσο για το πράσινο, νομίζω ότι δεν λείπει από το πάρκο. Πραγματικά τώρα, μην μένουμε στο πόσα δέντρα είχαν πει ότι θα βάλουνε! Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα δέντρα και φυτεύτηκαν πολλά κυρίως μικρά με άνθη. Λυπάμαι πολύ που είστε πολέμιος της ανάπλασης, και που ξοδεύετε την ενέργεια σας εκεί, θα σας πρότεινα να ασχολείστε με σοβαρότερα πράγματα γύρω σας που αφορούν το δημόσιο χώρο, και την στάση όλων μας απέναντι του. Ελπίζω να πηγαίνετε στο πάρκο που άνοιξε παρά τις αντιδράσεις σας και να ξανασκεφτείτε τα όσα λέτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΑ ΟΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έρθω και εγώ στο πάρκο της γειτονιάς σου απο τα Β. προάστια και με μπόλικες βαρέλες να σου στρώσω 6.οοο κυβ. μέτρα ΜΠΕΤΟ.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ?
Νομίζω ότι με την απάντηση σας δυστυχώς ρίχνεται και το επίπεδό σας.. Κατ αρχήν μένω πολύ κοντά στο Πεδίο του Άρεως Έπειτα σας ξαναείπα, το πάρκο πριν είχε άσφαλτο εκεί που τώρα έχει πατημένο χώμα και κυβόλιθους. Αν τώρα το πατημένο χώμα θέλει υποβάσεις από σκυρόδεμα, πάρτε τηλέφωνο μία τεχνική εταιρία να σας το εξηγήσει. Το ότι υπάρχουν δάπεδα που μπορεί να περάσουν πεζοί, καροτσάκια και ποδήλατα είναι γιατί είμαστε σε μία πόλη κι όχι σε μία ζούγκλα. Έχετε πάει στο πάρκο της Ν. Φιλαδέλφειας? Σας αρέσει που είναι έρημο, δίπλα ακριβώς από πυκνοκατοικημένες περιοχές?
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν δεν θέλω να δώσω άλλη έκταση στο ζήτημα γιατί πραγματικά δεν έχω την διάθεση σας για καυγά. Οι αναγνώστες νομίζω ότι μπορούν να διαβάσουν τα σχόλια και να βγάλουν ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Καλή συνέχεια.
Πως τολμάτε να παρουσιάζετε ‘’ ειδυλλιακές φωτογραφίες’’ και να μιλάτε για περαίωση του έργου όταν όποιος περνάει από την Λ, Αλεξάνδρας βλέπει σε τι κατάσταση είναι η περιοχή του αγάλματος της Αθηνάς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τολμάω αφού ανέφερα ότι οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει στις πρώτες γραμμές. Βέβαια αν δεν υπήρχαν κάποιοι επίμονοι αντίθετοι με την ανάπλαση, δεν θα βλέπατε αυτό το θέαμα από την Λ. Αλεξάνδρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ γι' αυτό συνεχίζω να διαψεύδω......................και ευτυχισμένο το 2011.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ πρώην ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ Αθηνών-Πειραιώς,νυν Περιφέρειας Νοε - Δεκ 2010 "ΤΟ Πεδίον του Αρεως ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ"
ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ:
"Εφαρμόστηκαν περιβαλλοντικές προδιαγραφές που μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου".
ΕΝΩ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ:
100 Στρέμματα πρασίνου μπορούν να κατακρατούν 4 τόνους σκόνης ετησίως.
Η βλάστηση αντανακλά περίπου το 1/4 της προσπίπτουσας ακτινοβολίας μικρού μήκους. Από τα 3/4 που απορροφώνται, το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιείται για την εξάτμιση του νερού από τα φύλλα, κι ένα μικρό ποσοστό ενέργειας ακτινοβολείται (μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρη ακτινοβολία).
Αντίθετα τά δομικά υλικά "BETON "Οπλισμένο σκυρόδεμα - Μαρμαροκυβολιθοστρώσεις" ανακλούν μόλις το 1/10 της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ η υπόλοιπη μετατρέπεται σε θερμική, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία!!!!
Σε αποθηκευμένη σελίδα στό site www.ecofinder.gr σε άρθρο του ΟΙΚΟ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
ΕΓΡΑΦΑΝ.................το ΕΤΟΣ 2008!
08-10-2008 | ΠΑΡΚΑ... Α-ΠΑΡΚΑ - Το 70% δεν προσφέρει στο κλίμα της πόλης.
"Δεν φτάνει που στην Αθήνα δεν έχουμε πάρκα, αυτά που έχουμε κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα. Η μικρή έκταση αλλά και η τσιμεντοποίησή τους τα κάνουν συχνά να λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές, που ανεβάζουν αντί να μειώνουν τη θερμοκρασία της πόλης.
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ:
παράδειγμα προς αποφυγήν
Ενα από τα χειρότερα ως προς την απόδοσή τους στο περιβάλλον της πόλης, πάρκα, είναι το Πεδίον του Αρεως (που, ωστόσο, βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής) καθώς διαθέτει δίκτυο πλακοστρωμένων «δρόμων» και η βλάστησή του είναι αραιή. Οι μετρήσεις του εργαστηρίου έδειξαν ότι εντός του πάρκου η θερμοκρασία ήταν η ίδια με αυτήν του γύρω δομημένου χώρου. Φαίνεται μάλιστα ότι αντί το πράσινο να επιδράσει στο αστικό περιβάλλον, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Τα δομικά υλικά κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφούν θερμότητα την οποία εκπέμπουν το βράδυ», εξηγεί η καθ. κ. Σερέλη-Χρονοπούλου. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για συμπαγές μπετόν σε αντίθεση με τα πορώδη υλικά. Οπως εξηγεί η κ. Σερέλη, για να αποδώσει το πράσινο πρέπει να είναι αρδευόμενο. Το ξηροφυτικό πράσινο χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να βοηθήσει στην ατμόσφαιρα της πόλης. Για παράδειγμα, ο Λυκαβηττός προσφέρει καλύτερες συνθήκες και πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις διπλανές περιοχές, αν και δεν έχει πυκνή βλάστηση ακριβώς γιατί πρόκειται για λόφο, οπότε το πράσινο βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τα κτίρια της πόλης."
Πηγή: ΟΙΚΟ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Τάνια Γεωργιοπούλου
ΣΧΟΛΙΑ για νοήμονες
ΚΑΤΟΠΙΝ 3 ΕΤΩΝ.........περιφραγμένου αποκλεισμού & αποκλειστικά εκτελούμενων οικοδομικών εργασιών
εν ετη 2011 ....ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ...
πρός τι η συγκεκριμένη δρομολογηθείσα ΚΑΚΟΤΕΧΝΗ "ΑΝΑΠΛΑΣΗ" των 9,150 - 10.000.000 ευρώ?;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ προς το Βέλτιστο - Βιώσιμο - Αειφόρο.....?;;;;;;;;;
Πολύκαρπος Μαρκαράς Αρχ.Μηχ.ΤΕΕ 46487
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
Κύριε Πολύκαρπε νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση, αφού συνεχίζεται να λέτε τα δικά σας, χωρίς να δίνετε σημασία σε αυτά που απαντάω. Σας εξήγησα τη γνώμη μου για τα σκληρά δάπεδα, ίσως αν πάτε με ένα καρότσι στο πάρκο να το καταλάβετε καλύτερα. Η άσφαλτος έφυγε από όλα τα σημεία και δεν το σχολιάζετε καν. Ο μεγάλος χώρος στο βόρειο κομμάτι του πάρκου που παλιά είχε μόνο άσφαλτο, τώρα έχει χώμα και φύτευση και ζώνες με κυβόλιθους. Όπως βλέπω έχετε βάλει σκοπό ζωής να σχολιάζετε με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις σχετικές αναρτήσεις στο ίντερνετ. Αλήθεια γιατί στο blog σας δεν βάζετε φωτογραφίες από τις περιοχές αυτές που παλιά είχανε άσφαλτο και τώρα έχουν χώμα? Από όλους τους δρόμους και τα πλατώματα? Από τους ξυλινους πάγκους που διαμορφώθηκαν, τα νερά, και την κεντρική βόλτα με τα παγκάκια? Θα σας χάλαγε τα σχέδια κάτι τέτοιο, το καταλαβαίνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά και σε σας και λιγότερο μηδενισμό σας εύχομαι!
Κύριε Διακάκη δυστυχώς δε μπορεί κανείς να βγάλει άκρη με τους κατ'επάγγελμα αρνητιστές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πάρκο είναι καλύτερο παρά ποτέ (με εξαίρεση, θα πρέπει να πω, εκείνα τα άθλια κόκκινα παλούκια στην είσοδο - τι ιδέα ήταν αυτή;). Αυξημένο πράσινο, φωτισμός,φύτευση, αποξήλωση ασφάλτου... Το έχω περπατήσει βράδυ και το έχω χαρεί - πράγμα αδιανόητο μέχρι προ τινος.
Το έχουν παρεξηγήσει μερικοί: πάρκο δε σημαίνει παρατημένος αδόμητος χώρος. Το πάρκο απαιτεί εργασία και ενέργεια για τη συντήρησή του (όπως και κάθε τι άλλο - δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής για όσους δεν πήγαν σχολείο...)
Σε κάποιους άρεσε η πρότερη κατάσταση, είτε διότι η εξαθλίωση τροφοδοτεί τον ιδεολογικό τους χώρο, είτε διότι προφανώς εκτιμούσαν το εμπόριο ναρκωτικών και την ανδρική πορνεία που ανθούσε. Πριν ένα χρόνο είχα πάει να μιλήσω στην "επιτροπή κατοίκων". Ένας άπλυτος μου έδειξε ένα κομμένα (ξερό) δέντρο και μου είπε "ορίστε, κοβουν δέντρα" - ενώ ως γνωστόν τα νεκρά δέντρα πρέπει να μένουν στην θέση τους, ώστε να πέσουν στο κεφάλι κάποιου περαστικού. Άλλος άπλυτος μου έδειξε μια κατασκευη βάθους περίπου 50 εκατοστών και μου είπε "ορίστε, ετοιμάζουν θεμέλια κτηρίου"!!! Τελικώς επρόκειτο για συντριβάνι. Ένα πολυ κοντοκουρεμένος με ρώτησε "μήπως είσαι μπάτσος, γιατί σου πάει το στυλ" - λες και θα ήταν ντροπή να ήμουν "μπάτσος"!!! Κι ένας κοιλαράς 60άρης επαναστάτης μου είπε "φύγε από το πάρκο μας". Τώρα, δεν ξέρω που έβοσκαν γίδια οι πρόγονοί του το 19ο αιώνα, αλλά οι δικοί μου έμεναν στην ίδια αυτή περιοχή.
Κάποιος επίσης, επειδή ήμουν υποψήφιος με τον κο Κακλαμάνη, μου είπε ότι κάνω "προεκλογική προπαγάνδα" σε μια συζήτηση - αγνοώντας ότι το έργο δεν έχει καμμιά σχέση με το Δήμο, αλλά είναι της Υπερνομαρχίας, η οποία ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ. Μερικοί δε μπορούν να διανοηθούν ότι κάποιοι από μας δε λειτουργούμε με βάση προκατασκευασμένες ιδεολογίες, αλλά με βάση την προσωπική μας κρίση.
Τέλος πάντων. Το πάρκο είναι τελειωμένο και το χαίρονται χιλιάδες άνθρωποι. Οι μίζεροι ας μείνουν στη μιζέρια τους.
Δρ Αλέξανδρος Α Λάβδας
"AΝΑΠΛΑΣΗ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΟΛΓΟΘΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.
Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ των μετά παρέλευση "3" ετίας αποκλειστικά εκτελεσθέντων αυθαίρετων "Οικοδομικών Εργασιών" τόννων ΜΠΕΤΟΝ ήτοι ενταφιασμού 6,000 κυβ.μ , Ισοδύναμων με τον όγκο του οπλισμένου σκυροδέματος "6" 6 όροφων πολυκατοικιών, { έγγραφα οικ.693/03/04/2009 -699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας/Δνση Δασών Αθηνών: Δασάρχης Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }..... Προϋπολογισμού το έτος 2006: 9,150.000 $ . δηλ. σήμερα 10.000.000 ευρώ $ και δηλωθείσα κατά τα άλλα παραδοθείσα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ στην πινακίδα του τοίχου στη κεντρική είσόδο πλησίον του μνημείου της Αθηνάς.......ΑΠΑΝΤΟΥΝ οι αρμόδιοι όπως διορατικότατα είχαμε προβλέψει και δηλώσει με............................ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.!!!
Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.
Αλλά... Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα και με επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως και δέν ολοκληρώθηκε, ? δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός εστία μόλυνσης - ενα μέρος των περιφερειακών δρόμων περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν και η μία να είναι γιαπί, οι δε χημικές να είναι κορεσμένες & μαζί με τις σπασμένες βρύσες σύντομα ανύπαρκτες. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!). Οι επεμβάσεις στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για τα γύρωθεν δένδρα καταστροφικά ανολοκλήρωτες.
Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.
Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
..................Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί.... εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;
Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν εμείς όλοι οι 'Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!
ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
Παρασχάκης Γεώργιος Δικαστικός Επιμελητής
Μαρκαράς Πολύκαρπος Δρ.Αρχ.Μηχ
σε τι κατάσταση είναι σήμερα το πάρκο???!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή