Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Ernest Ziller: ένας πραγματικός αρχιτέκτονας

Μπορεί το ρομαντικό ύφος και η επιστροφή στους κλασσικούς ρυθμούς να μην άρεσε στο μοντέρνους αρχιτέκτονες σαν τον Κωνσταντινίδη, άλλα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αρτιότητα και την πληρότητα της δουλειάς των αρχιτεκτόνων της βασιλικής αυλής που διαμόρφωσαν και την ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Στην έκθεση που φιλοξένησε η εθνική πινακοθήκη μέχρι σήμερα εντυπωσιάστηκα από το πλήθος των έργων του άλλα και την ποιότητα της δουλειάς του. Αρχικά ήρθε στην Αθήνα σαν βοηθός του Χάνσεν, και έκανε την επίβλεψη της Ακαδημίας με συνεχή αλληλογραφία μαζί του. Στη συνέχεια σχεδίασε κτήρια από την αρχή σαν το Δημοτικό και το Βασιλικό θέατρο, το θέατρο Πατρών και αυτό στη Ζάκυνθο, το δημαρχείο της Σύρου, τα μέγαρο Μελά,  Σλήμαν και Σταθάτου (μουσείο Γουλανδρή), το παλιό Χημείο και άλλα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά κτίρια.
Παράλληλα ασχολήθηκε με την αρχαιολογία και ανακάλυψε το καλλιμάρμαρο, ενώ έκανε μελέτες φωτισμού και χρωμάτων στα αρχαία μνημεία, οι οποίες τον βοηθούσαν και στη σχεδίαση των νέων κτηρίων (βλ. τα χρώματα στις όψεις του κτηρίου της Ακαδημίας).
Τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν τα σχέδια του, όλα στο χέρι με πενάκι και στη συνέχεια χρωματισμένα με ακουαρέλα. Έτσι καταφέρνει να συνδυάσει το άριστα λεπτομερές και αυστηρό γραμμικό σχέδιο, με πιο ελεύθερες πινελιές χρώματος, αποδίδοντας σκιές, χρωματισμούς επιφανειών, και επίπεδα που προβάλλονται στο βάθος. Στις τομές του ό,τι κόβεται το χρωματίζει με ένα ενιαίο κόκκινο αναδεικνύοντας έτσι τα προβαλλόμενα στοιχεία με μεγάλη χάρη.
Τέλος αυτό που διαπίστωσα, γυρνώντας από την έκθεση και βλέποντας το μέγαρο Σλήμαν και την Ακαδημία, είναι ότι όλος αυτός ο κόπος στα σχέδια του αποτυπώνονται και στο αποτέλεσμα. Τα χρώματα, τα διαφορετικά υλικά, η επεξεργασία της πέτρας και το μαρμάρου δημιουργούν όλα ένα αρμονικό σύνολο ανάλογο με αυτό που είδα στην έκθεση.
Έναν τέτοιο άνθρωπό που ασχολήθηκε τόσο πολύ με τα έργα του από τα πρώτα σχέδια μέχρι την εφαρμογή τους δεν μπορώ λοιπόν να μην τον αποκαλέσω ένα πραγματικά μεγάλο αρχιτέκτονα!

links: 
Η ζωή και το έργο του στο greekarchitects.gr 
Ο Τσίλλερ κτίζει ξανά την Αθήνα απο το Βήμα 
Η Αθήνα είναι γερμανική. Άλλα όχι αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου