Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Μία ωδή στην Ελλάδα

Σας γράφω για ένα θέμα που δεν συνδέεται με την αρχιτεκτονική, αλλά ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με το βιβλίο αυτό που διάβασα πρόσφατα που είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Πρόκειται για το βιβλίο “Ο Κολοσσός του Μαρουσιού” του Henry Miller, ένα οδοιπορικό του Αμερικανού συγγραφέα στην Ελλάδα λίγο πριν ξεσπάσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και στην χώρα μας.

Ο Miller ερωτεύεται την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που φτάνει. Περιπλανιέται από την Κέρκυρα στην Αθήνα, από την Κρήτη στη Θήβα και καθ’όλη την αφήγηση του μοιράζεται με τον αναγνώστη τον ενθουσιασμό και το πάθος του με το κάθε τι ελληνικό. Με την δικιά του ματιά, όλα τυλίγονται από μια αύρα μαγική, θεϊκή. Περιγράφει με μοναδικό τρόπο το κάθε μέρος που επισκέπτεται, δίνοντας μας την ευκαιρία να δούμε πως ήταν η Ελλάδα εκείνη την εποχή.



Όπως σε όλα τα ταξίδια του, η διαδρομή του προς την Ελευσίνα στην Ιερά Οδό, είναι γι’αυτόν μια καταπληκτική εμπειρία (“Everything here speaks now, as it did centuries ago of illumination, of blinding joyous illumination”.) Λίγο παρακάτω μοιράζεται μαζί μας το εξής: “At Eleusis one realizes, if never before, that there is no salvation in becoming adapted to a world which is crazy”.

Οι σκέψεις που κάνει όταν επισκέπτεται την Επίδαυρο είναι εξίσου συγκλονιστικές: “At Epidaurus, in the stillness, in the great peace that came over me, I heard the heart of the world beat. I know what the cure is [για να είμαστε ελεύθεροι]: it is to give up, to relinquish, to surrender, so that our little hearts may beat in unison with the great hearts of the world.” Μας παροτρύνει και μας να πάμε στην Επίδαυρο αμέσως.

Προς το τέλος, όπου κάνει μια περιληπτική καταγραφή των εντυπώσεων του, λέει: “The greatest single impression that Greece has made on me is that it is a man-sized world…Greece is home of the gods; they may have died but their presence still makes itself felt. The gods were of human proportion: they were created out of human spirit. In France, as well as elsewhere in the Western world, this link between the human and the divine is broken.”

“Ο Κολοσσός του Μαρουσιού” είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα αλλά και ένα εσωτερικό ταξίδι του συγγραφέα, μια αναζήτηση για ελευθερία και γαλήνη που αφήνει τον αναγνώστη με την επιθυμία να ψάξει και αυτός για τις δικιές του αλήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου