Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ξενοδοχείο Τρίτων, το Ξενία της Άνδρου



«Το κάθε σπίτι, το κάθε χτίσμα, διατυπώνει σκέψεις, αισθήματα, ιδέες. Είναι ένας συλλογισμός και ένας ΛΟΓΟΣ.» είχε πει ο Κωνσταντινίδης, αλλά εμένα αυτό το ερείπιο στην παραλία της Χώρας της  Άνδρου μόνο απέχθεια μου δημιουργούσε. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί το έβρισκαν όλοι τόσο σπουδαίο.  Ώσπου το 2002 μπήκα να το φωτογραφήσω για το μάθημα της μορφολογίας και περπάτησα στους διαδρόμους, ανέβηκα τις σκάλες, μπήκα στα δωμάτια, βγήκα στις αυλές και ξαναμπήκα και τότε μου μίλησε! Το μάθημα της μορφολογίας δεν το έδωσα ποτέ, αλλά τις φωτογραφίες τις φύλαξα σε ένα κουτί. Το κτίριο είναι πάντα εκεί, αλλά αμφιβάλλω αν βρίσκεται σήμερα πια σε αυτήν την κατάσταση…

διαβάστε: ΞENIA Άνδρου: Ένα παράδειγμα της αδιαφορίας για τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική
                Ένα ιστορικό Ξενία καταρρέει
              

6 σχόλια:

  1. Ελπίζω κάποια στιγμή να το φτιάξουν όπως ήταν αρχικά. Είναι κάποιοι άνθρωποι που αγωνίζονται για την διάσωση του, και πράγματι δεν θα έπρεπε να θεωρείτε κι αυτό διατηρητέο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληροφοριακά, ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ συμμετέχει στις ενέργειες για τη διάσωση των Ξενία και την χαρακτήρισή τους ως διατηρητέων. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υπογράψουν τη σχετική φόρμα συλλογής υπογραφών στο site www.sadas-pea.gr.
    Επιπλέον έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα μια σειρά από δράσεις με την πρωτοβουλία της Επιτροπής Νέων του συλλόγου όπως αυτή (Ξενία Ξανά) στις 30 Ιουνίου 2007 στο Ξενία Καλαμπάκας, με θετικά αποτελέσματα και ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία και τον τύπο!
    Σήμερα, κάποια Ξενία έχουν ήδη κατεδαφιστεί, όπως των Ιωαννίνων και των Χανίων, κάποια άλλα έχουν ήδη κριθεί διατηρητέα (Ηγουμενίτσα, Βυτίνα, Καλαμπάκα, Πάταμώνας, Παλιούρι)...
    Μήπως λοιπόν μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι παραπάνω και για τα υπόλοιπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. eshos! SWSTE TA XENIAAAAAAAAAAAAAAAAAA! :(:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. sas parakaloooooooooo! thelo na voithiso ean mporo! to e-mail mou einai ( apostolis_ioannidis@hotmail.com )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΞΕΝΙΑ ΑΝΔΡΟΥ (ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ)
    http://archphotomissions.blogspot.com/2011/01/aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω πως ο Ξενία της Άνδρου ήταν απο τα πιο καλαίσθητα και αξιόλογα απο αρχιτεκτονική άποψη. Πρέπει να σωθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή