Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Τι είδαμε και τι ακούσαμε στην έκθεση των Droog


Με ριγέ γαλότσες, χιούμορ και απλότητα μας μίλησε για το έργο του γραφείου της η Renny Ramakers το Σάββατο 05.06 στα πλαίσια της ημερίδας Design, Architecture and Sustainability στο Μουσείο Μπενάκη.

Οι Droog, οι οποίου ξεκίνησαν δημιουργώντας έπιπλα και αντικείμενα επαναχρησιμοποιώντας κομμάτια από παλαιότερα έπιπλα, θεωρούνται σήμερα κατεξοχήν σχεδιαστές που προωθούν την οικολογική συνείδηση (ωστόσο οι ίδιοι παραδέχονται πως κάποια έργα τους δεν είναι και τόσο φιλικά προς το περιβάλλον, όπως ο πολυέλαιος 85 lamps).
Σε αυτούς που βρίσκουν το έργο τους λιτό, απαντούν πως είναι ιδιαιτέρως διακοσμητικό, με τη διαφορά ότι το διακοσμητικό στοιχείο είναι για αυτούς μέρος του concept.
Έχοντας απλές ιδέες και κριτική ματιά στους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής μας, οι Droog θέλουν να μας φέρουν κοντά στο design προσφέροντας μας με τα αντικείμενά τους ποιότητες, όπως ο χρόνος, που οδηγούν σε ένα διαφορετικό είδος πολυτέλειας. Έτσι φτιάχνουν αντικείμενα όπως την ταπετσαρία με τις τρύπες που μπαίνει πάνω από την παλιά σας ταπετσαρία ή την πολυθρόνα αποτελούμενη από παλιά ρούχα, παίζοντας παιχνίδια με το χρόνο και τη μνήμη. Με την ίδια λογική οργανώνουν projects, με σλόγκαν το live Slow, όπως το εστιατόριο όπου σερβιτόροι και μάγειρες ήταν ηλικιωμένοι συνταξιούχοι. Ακόμη ασχολούνται με δημόσια events, με τα οποία προωθούν τη συμμετοχή του χρήστη στο design, όπως το chairs returned, όπου οι νεοϋορκέζοι έβαψαν παλιές καρέκλες τους και έπειτα τις τοποθέτησαν στις φτωχογειτονιές τις Νέας Υόρκης.
Στην έκθεση των προϊόντων τους, μερικά τα βρίσκετε και στο πωλητήριο (άλλα είναι οικονομικά, άλλα όχι τόσο), είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τα αντικείμενα και τα έπιπλά τους και κάποια από αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε.
Αν και περιμέναμε την έκθεση ακόμα πιο διαδραστική, τη βρήκαμε ενδιαφέρουσα, περάσαμε καλά, γελάσαμε, παίξαμε και τη συνδυάσαμε με άλλες δύο εκθέσεις που «τρέχουν» τώρα στο Μπενάκη, την έκθεση του Γώργου και Ελένης Μανέτα και του Τούρκου Ara Güler, με τις υπέροχες φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη. Το εισιτήριο για όλες τις εκθέσεις μαζί είναι 10 €, ενώ για φοιτητές είναι δωρεάν.

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι ενδιαφέρουσα προσέγγιση πάνω στο design. Νομίζω ότι τελικά εκτός από τα προϊόντα τους στο μαγαζί κανείς μπορεί να πάρει αυτό τον κριτικό τρόπο σκέψης και ίσως να δημιουργήσει και μόνος του αντίστοιχα αντικείμενα. Αυτό πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον, δείτε τις παλιατζούρες σας στην αποθήκη αλλιώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή