Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ποιος είναι ο David Adjaye?

Με αφορμή την διάλεξη του Adjaye που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, σας παρουσιάζω την προσωπική μου εμπειρία που είχα όταν επισκέφτηκα ένα κτίριό του. Τελικά η εξερεύνηση στα υλικά και ο πειραματισμός πάνω σε απλές γεωμετρικές μορφές ήταν χαρακτηριστικό και άλλων έργων του.
Δύο χρόνια πριν, επισκέφτηκα το Λονδίνο. Έμενα στην περιοχή Whitechapel, στο Ανατολικό Λονδίνο, όπου μένουν κι αρκετοί μουσουλμάνοι. Στο κεντρικό δρόμο Whitechapel High Street, λίγο πριν τη στάση του Underground, υπάρχει το Idea Store. Παρά το όνομά του, το Idea Store δεν είναι μαγαζί, άλλα μία βιβλιοθήκη γειτονιάς, οπού κανείς μπορεί να δανειστεί βιβλία ή να τα διαβάσει στους ωραίους χώρους της. Παράλληλα, γίνονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά, προβολές ταινιών, διαλέξεις, ενώ κάθε όροφος του κτιρίου καλύπτει διαφορετικές θεματικές ενότητες.
Το κτίριο επικοινωνεί ήδη από έξω στους περαστικούς. Είναι ένας απλός, γεωμετρικός όγκος στον οποίο κυριαρχεί ένα μοτίβο με χρωματιστά γυάλινα στοιχεία. Αργότερα διάβασα ότι αυτό το σχέδιο το εμπνεύστηκε ο Adjaye από τις ριγέ τέντες της  υπαίθριας αγοράς που βρίσκεται καθημερινά στον δρόμο αυτό.
Η επόμενη ενδιαφέρουσα παρατήρηση βρίσκεται στο επίπεδο του δρόμου. Ενώ περπατούσα στο πεζοδρόμιο, διαπίστωσα ξαφνικά ότι ήταν σαν να έχω μπει στο κτίριο: ακριβώς από πάνω μου προβαλλόταν η όψη του κτιρίου σε εξοχή, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος  του πεζοδρομίου. Με αυτό τον έξυπνο τρόπο ο αρχιτέκτονας καταφέρνει να δημιουργήσει αυτό τον ενδιάμεσο χώρο που σε προσκαλεί να εξερευνήσεις το εσωτερικό του κτιρίου.
Η αρχική ιδέα μάλιστα ήταν να μπαίνεις από μία σκάλα που ξεκινάει ακριβώς από αυτόν το χώρο του πεζοδρομίου. Το σύστημα αυτό όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε, και τώρα η είσοδος γίνεται από το ισόγειο.

 Στο εσωτερικό το λεξιλόγιο ήταν ανάλογο: απλή γεωμετρία έδινε μεγάλη ποικιλία χώρων με πρωτότυπο τρόπο. Στην οροφή γράφανε τα εμφανή δοκάρια που συμπληρώνανε τον ρυθμό της όψης. Στο χώρο υπήρχε ποικιλία με έπιπλα: ράφια για βιβλία ψηλότερα ή χαμηλότερα, ευθεία ή καμπύλα, πάγκοι για διάβασμα και σερφάρισμα στο ιντερνετ, καθιστικά κ.α.

Τα στοιχεία της όψης στο εσωτερικό οργανώνουν τα ράφια και τους χώρους διαβάσματος σε έναν αρμονικό ρυθμό ξύλινων κατακόρυφων στοιχείων.
Έφτασα στον τελευταίο όροφο και είδα το καφέ της βιβλιοθήκης. Μερικά τραπεζάκια, μπροστά από μία τζαμαρία που έβλεπε απο ψηλά όλο το κεντρικό Λονδίνο. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πήρα 1-2 περιοδικά κι ένα βιβλίο και κάθησα να διαβάσω! Με τέτοιους χώρους, πως να μην διαβάσεις? Γιατί να μην έχουμε κι εμείς τέτοιες βιβλιοθήκες, να σε τραβάνε μέσα και να σε προδιαθέτουν να διαβάσεις ενώ πίνεις τον καφέ σου?

Όταν γύρισα πίσω έψαξα πληροφορίες για τον αρχιτέκτονα, κι έτσι έμαθα για τον David Adjaye. Μέσα από ένα κτίριο μου έδωσε ένα πολύ καλό μάθημα αρχιτεκτονικής, όπου με απλές γεωμετρικές μορφές καταφέρνει να δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον χωρικό σενάριο.





Official Website Adjaye Associates: www.adjaye.com
Official Website Idea Store: www.ideastore.co.uk

2 σχόλια:

  1. Είχα σκοπό να πάω στην διάλεξη αλλά τώρα που διάβασα το άρθρο δεν θα την χάσω με τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Bιβλιοθήκες σε γειτονιά με μουσουλμάνους! Από άλλο πλανήτη μας έρχεται αυτός

    ΑπάντησηΔιαγραφή